Over de kintsugi workshop

De kintsugi workshop

In de filosofie van de Grieks-Romeinse oudheid werd al gesproken over ‘levenskunst’ en dat is nu actueler dan ooit. Eenvoudig gezegd draait het bij levenskunst om de vraag hoe je in harmonie met jezelf je leven leeft. Zoals we schade oplopen zolang we leven, zo kunnen we ook onszelf helen zolang we leven. Als we daarbij de principes van kintsugi toepassen wordt het tot een soort levenskunstwerk. We mogen onszelf en ons leven zien als een meesterwerk in uitvoering. Dat maakt het leven de moeite waard, zinvol en mooi.

In de kintsugi workshop gaan we hiermee aan de slag. De deelnemers hebben een te herstellen voorwerp bij zich of ik laat ze een porseleinen object kiezen, wat ze kapot laten vallen. Dat gaan we vervolgens met liefde en zorg herstellen. Daarbij werken we met lijm die wordt vermengd met goudpoeder. Als de meeste scherven zijn gebruikt, is er alleen lijm tussen de breuklijntjes te zien. Als er een of meer kleine stukjes ontbreken kan er lijm of epoxy-klei worden gebruikt om de ruimte op te vullen. Op de nog vloeibare lijm wordt met een kwastje goudpoeder aangebracht. Het vergulden van de breuklijnen is de bekronende afronding van het kintsugi-proces. Het nu herstelde voorwerp met de stralende gouden aders is een juweel om mee naar huis te nemen.


De kintsugi workshop duurt in principe van 13.00 tot 16.00 uur, met een uitlooptijd tot 17.00 uur als het proces daarom vraagt en wordt gegeven op het Groenewegje 186 in Den Haag.

Groepen maximaal zes personen. Prijs 55 euro per persoon (geeft dit problemen, neem dan even contact met mij op).


Wil je meer weten en heb je belangstelling voor de kintsugi workshop:

Kintsugi

Kintsugi is de Japanse kunst om gebroken keramiek te repareren met goud- of zilverkleurige lak. Een traditioneel kintsugi-project neemt ongeveer een maand in beslag. In de Japanse visie op schoonheid dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.

In de boeddhistische levensbeschouwing benadrukt men de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Ze zoekt de schoonheid niet in het glanzende, stralende en volmaakte, maar in het vergankelijke, oude en onvolmaakte. Een grondgedachte van het zenboeddhisme is de vluchtigheid van alle wereldlijke verschijnselen: mensen en dingen, gedachten en gevoelens… alles gaat voorbij.

Kintsugi pakt deze vluchtigheid op en accentueert haar. Nodigt ons uit de pijn, de schade en de wonden te zien als waardevolle gelegenheden om te groeien en ons verder te ontwikkelen. We rapen de scherven van onszelf bij elkaar en voegen ze op een nieuwe en mooie manier aaneen. Dit is een proces dat in feite ons hele leven voortduurt. We mogen elke crisis zien als een kans die we kunnen aangrijpen om er als rijpere, meer geheelde mensen uit te komen. Zo komt de schoonheid die in gebreken verborgen is in het licht.

Wat betekent kintsugi voor mij

Kintsugi is een ontmoeting met mijzelf. Met alles wat er is en is geweest. De breuklijnen zijn de sporen die anderen in mijn leven hebben getrokken, die ik zelf heb getrokken. Door ze met liefde en aandacht te herstellen groeit er inzicht, verzoening met het leven en met mijzelf. Als ik kintsugi doe zie ik hoe mooi ook de butsen en rafelrandjes hun spirituele plek hebben. Word ik er dankbaar voor en zie ik hoeveel het me brengt.

Goud is het kostbaarste, mooiste en zuiverste metaal dat er is. Goud is koninklijk. De gele tint symboliseert het goud van de zon. Het goud van kintsugi staat voor liefde.

Voor mij ligt het accent op zelfliefde, opbloeien, het geschenk van het leven passend uitdrukken. Door liefdevol met mezelf om te gaan krijgt mijn bestaan betekenis en groeit mijn levensvreugde.

Wonden, ook de mijne, zijn niet iets schaamtevols. Ze maken mij en ons niet onaantrekkelijk of minderwaardig. Ze maken ons uniek. En ze hebben een verbindende kwaliteit; want iedereen heeft ze.